THUISBATTERIJ
Thuisbatterijen worden financieel steeds aantrekkelijker, zeker nu de terugdraaiende elektriciteitsmeter verdwijnt. Het wordt financieel steeds voordeliger om zoveel mogelijk van je zelf opgewekte elektriciteit te verbruiken. Een thuisbatterij helpt je hierbij.
Een thuisbatterij met zonnepanelen is een slim idee. Het is voor particulieren zonder thuisbatterij vrijwel onhaalbaar om alle elektriciteit die wordt opgewekt met de eigen zonnepanelen, meteen te verbruiken. Het zelfverbruik wordt in die situaties geraamd op ongeveer 30% van je opbrengst. De overtollige elektriciteit gaat bij een terugdraaiende teller niet verloren, maar wordt in het publieke elektriciteitsnet geïnjecteerd.
Bij zonneschijn en een laag verbruik stockeert de thuisbatterij de overtollige elektriciteit van je zonnepanelen. Op de momenten dat de zon niet schijnt, voorziet de batterij zonnepanelen-installatie je woning van de nodige energie.
Zeker voor wie verwarmt met een warmtepomp of rijdt met een elektrische auto, biedt een (slimme) thuisbatterij heel wat voordelen. De batterij helpt de pieken in energieverbruik op te vangen en zorgt ervoor dat je minder afhankelijk bent van het net.
Moderne thuisbatterijen werken bijzonder ‘intelligent’. Op basis van je reële energiebehoeftes doorheen de dag wordt het opslaan en verbruik van elektriciteit automatisch geoptimaliseerd door een slimme sturing thuisbatterij. Hierdoor wordt steeds de meest voordelige energiekeuze gemaakt.
Vanaf 1 januari 2025 is de terugdraaiende teller afgeschaft voor alle nieuwe zonnepaneleninstallaties in Vlaanderen. Nieuwe installaties komen automatisch met een digitale meter, die het verbruik en de injectie van elektriciteit afzonderlijk meet. Hierdoor heb je geen mogelijkheid meer om energie die je op het net injecteert, op hetzelfde moment terug te nemen zonder kosten.
Voor bestaande installaties blijft de terugdraaiende teller behouden, tenzij je je installatie wijzigt of de digitale meter wordt geïnstalleerd.
Met de terugdraaiende teller kon je de elektriciteit die je met je zonnepanelen op het net injecteerde, op een later moment weer verbruiken. Het openbare elektriciteitsnet fungeerde in feite als een gratis opslagbatterij. Dit betekende dat je op elk moment kon terugvallen op het net, maar daarmee bleef je afhankelijk van externe energiebronnen.
Het bepalen van het aangewezen opslagvermogen van je thuisbatterij vereist heel wat technische expertise, een doelgerichte analyse en een correcte calculatie. Vertrouw hiervoor op de vakkennis van SolarPro.
Een thuisbatterij is nog steeds een uitstekende manier om het zelfverbruik van je eigen elektriciteit aanzienlijk te verhogen. Hoeveel zelfverbruik je behaalt, hangt af van verschillende factoren, zoals je verbruiksprofiel (bijvoorbeeld of je je verwarming op zonnepanelen draait of een elektrische auto hebt), het vermogen van je zonne-installatie en de opslagcapaciteit van je thuisbatterij.
Hoe meer je zelf verbruikt, hoe lager je elektriciteitsfactuur, vooral nu nieuwe installaties verplicht werken met het duurdere injectietarief. Met een slimme thuisbatterij kun je jaarlijks al snel enkele honderden euro’s besparen op je energiefactuur.
Hoewel Vlaanderen geen subsidie meer biedt voor de aankoop van een thuisbatterij, blijft het financieel aantrekkelijk om te investeren door de dalende prijzen van technologie en de afbouw van de salderingsregeling voor zonnepanelen, die vanaf 2025 ingaat. Dit maakt het nog voordeliger om zelf energie op te slaan en te gebruiken.
Bovendien biedt een thuisbatterij een aanzienlijke mate van onafhankelijkheid van het publieke elektriciteitsnet. Dit betekent dat je bij een stroomuitval of black-out je eigen elektriciteit kunt gebruiken, zodat je niet zonder stroom komt te zitten.
Bij SolarPro bieden we thuisbatterijen met verschillende KWH's aan. De batterijen variëren in opslagcapaciteit. We hebben zowel voor de kleinere als de grote huishoudens een geschikte thuisbatterij. Zo hebben we zelfs industriële batterijen voor bedrijven. We stemmen de capaciteit en de werking van de thuisbatterij perfect af op jouw verbruiksprofiel en het vermogen van je zonnepanelen. Daarnaast bieden we ook een competitieve thuisbatterij prijs en opties voor een slimme thuisbatterij prijs.
Ben je dus op zoek naar een thuisbatterij van 5 kwh, een thuisbatterij van 10 kwh, een thuisbatterij van 20 kwh of een thuisbatterij van 50 kwh? Je kunt bij SolarPro terecht. Neem gerust contact met ons op.
Als specialist in duurzame energie volgt SolarPro alle technologische ontwikkelingen op de voet. Ook op vlak van thuisbatterijen behoren wij tot de absolute pioniers. Wij hebben alle expertise in huis om voor elke situatie op maat een technisch voorstel uit te werken.
De volledige installatie, koppeling en programmatie worden uitgevoerd door onze eigen vakmensen. We plaatsen je thuisbatterij en leveren deze installatie volledig gebruiksklaar op, inclusief de vereiste koppeling en correcte configuratie voor maximaal rendement. Dankzij onze expertise en het gebruik van kwaliteitsvolle batterijen voor zonnepanelen, geniet je jarenlang van een optimaal werkende installatie.
Benieuwd naar de thuisbatterij 10 kWh prijs of de thuisbatterij 5 kWh prijs? Neem contact op met SolarPro voor een offerte op maat en ontdek hoe een thuisbatterij kopen je energiekosten drastisch kan verlagen.