AIRCO & WARMTEPOMPEN

Energiezuinig te verwarmen en te koelen met een warmtepomp


Warmtepompen bieden dé oplossing om je woning of gebouw energiezuinig te verwarmen en te koelen. Beide functies zijn met één installatie mogelijk. Afhankelijk van de specifieke situatie adviseren we één van de volgende types: lucht/lucht warmtepompen, lucht/water warmtepompen of geothermische warmtepompen, al dan niet met een diepteboring. Elk type warmtepompen biedt specifieke voordelen. Wij beschikken over de vereiste expertise in elke soort warmtepomp en bieden ook elk type aan. Hierdoor geven we onafhankelijk het juiste advies voor elke situatie. Ook warmtepompen om zwembaden energiezuinig te verwarmen, behoren tot één van onze talrijke mogelijkheden.

Volledig jouw specifieke noden adviseert SolarPro de meest energiezuinige verwarming en koeling die voldoet aan de hoogste comfortnormen. Als één van de meest rendabele toepassingen van alternatieve energie, scoren warmtepompen bijzonder goed in elke situatie.

Bij nieuwbouwwoningen biedt een warmtepomp in combinatie met vloerverwarming uitstekende rendementen. Vandaag de dag is dit de meest logische keuze, ook vanwege de strenge energienormen voor bouwers en verbouwers.

Drie types van warmtepompen

We onderscheiden drie types van warmtepompen. Ofwel wordt de warmte uit de lucht gehaald, ofwel uit de bodem. Ook voor deze laatste energiebron bestaan verschillende opties. We zetten de voordelen van elk type op een rij. Elk type van warmtepomp biedt mogelijkheden voor particuliere woningen, maar ook voor grotere bedrijfsgebouwen, kantoren,…. Wij hebben ervaring met projecten van elke schaalgrootte. 

1. De meest flexibele oplossing: lucht/lucht warmtepompen

Lucht/lucht warmtepompen zijn de meest flexibele oplossing om een ruimte te verwarmen of te koelen. De warme of koude lucht wordt rechtstreeks de ruimte ingeblazen. 

Een lucht – lucht warmtepomp is het perfecte systeem om airco te plaatsen in een woning. Dat geldt zowel voor nieuwbouw, renovatie als in een bestaand gebouw. Je hebt de keuze om airco te laten installeren in je volledige woning of slechts in één of meerdere ruimtes zoals een veranda, de slaapkamers,… Overal waar je koeling wenst, installeren we een binnenunit. 

Met Daikin hebben wij een innovatief toestel in ons gamma dat permanent monitort waar de personen zich in een ruimte bevinden. Op basis daarvan stuurt het toestel de richting van de luchtinstroom bij.

Een lucht/lucht warmtepomp vormt de ideale oplossing voor slaapkamers, al dan niet achteraf geplaatst. Je kan de warmtepomp gebruiken om tijdens de herfst- en wintermaanden je slaapkamer snel te laten opwarmen. Tijdens de warme zomermaanden gebruik je dezelfde installatie om energiezuinig te koelen.

Bij dit type warmtepompen heb je nood aan een binnen- en een buitenunit. Voor de binnenunits behoren tal van esthetische oplossingen tot de mogelijkheden: vloermodellen, wandmodellen, inbouwcassettes, kanaaltoestellen, plafondonderbouwtoestellen en opbouwcassettes. 

Wij garanderen bij de installatie een hoge afwerkingsgraad. In bestaande woningen zoeken we naar de juiste plaatsing van de buitenunit om de leidingen maximaal te weg te werken. In vele gevallen werken we ook via de zolder of een kruipkelder. 

Meer over onze lucht-lucht warmtepompen

2. Ook voor je sanitair warm water: lucht/water warmtepompen

Dankzij de hoge isolatiegraad van nieuwbouwwoningen kies je in die situatie best voor een lagetemperatuurverwarming met vloerverwarming . Ook lagetemperatuurradiatoren zijn mogelijk.

Deze vloerverwarming kan je perfect voeden met een energiezuinige lucht – water warmtepomp. Ook voor dit type warmtepompen werken we – afhankelijk van het nodige vermogen - met één of meerdere buitenunits. Naast nieuwbouw behoort een lucht/water warmtepomp ook bij grondige renovaties tot de opties.

Als we een lucht/water warmtepomp installeren met voldoende vermogen, kan deze meteen ook het sanitair warm water verwarmen. Meer info over een warmtepompboiler.

Optioneel kan je deze installatie ook gebruiken om je woning te koelen op warme zomerdagen. Je hebt dus verwarming en airco in één.

Meer over onze lucht/water warmtepompen

3. Haal de energie uit de bodem: geothermische warmtepompen

Bij een geothermische warmtepomp haal je de energie uit de bodem. Deze warmtepompen zijn ideaal voor het voeden van vloerverwarming, alsook voor het verwarmen van je sanitair warm water. Bij de geothermische warmtepompen onderscheiden we bodem/water warmtepompen en water/water warmtepompen. Bij dit laatste type werken we met een diepe boring. Bij het eerste type halen we de energie uit de bodem via een horizontaal leidingnetwerk.

Tijdens de zomer geniet je van ‘gratis’ koeling, ook wel passieve koeling genoemd. De warmte uit de woning wordt dan geïnjecteerd in de bodem. Dit zorgt niet alleen voor een heerlijke koelte in de woning, het bevordert ook de goede werking en het rendement van de ondergrondse warmtebron. 

Meer over onze bodem/water warmtepomp Meer over onze water/water warmtepomp Meer info over de mogelijke bodembronnen

Waarom SolarPro voor het installeren van een warmtepomp?

SolarPro installeert jaarlijks 200 tot 250 warmtepompen. Wij beschikken over een grote expertise in alle types van warmtepompen. Daardoor ben je zowel verzekerd van een vakkundige plaatsing als van correct advies. Wij beoordelen elke situatie individueel en geven op maat het juiste advies. 

Ook voor het technische ontwerp en de bijhorende berekeningen hebben we de juiste specialisten in huis.

De volledige installatie gebeurt door eigen vakmensen. Wij hebben zowel elektriciens, HVAC-specialisten als koeltechnici in dienst. Alle leidingen en toestellen worden vakkundig geplaatst en hoogstaand afgewerkt.  

Gratis elektriciteit voor het voeden van je warmtepomp?

Met fotovoltaïsche zonnepanelen genereer je zelf de elektriciteit die je nodig hebt om je warmtepomp te laten functioneren. Ook hiervoor kan je rekenen op SolarPro. 

Vraag je voorstel